Juha-Matti Hämäläinen Ajatellaan ihan itse.

Taustamusiikin valtava vaikutus

  • Rauha Itiksessä. Outoa.
    Rauha Itiksessä. Outoa.
Istun viimeisiä minuutteja Lähi-itäkeskuksen kahvilassa. Ihmettelen miksi olo on levollinen ja pulssi sekä verenpaine tuntuvat alhaisilta. Olen hyvällä päällä. Tajuan, että ostoshelvetin taustamusiikki onkin klassista musiikkia. Ei mitään kirkumista, määkimistä, vongutusta tai rummutusta. Eikä musiikki vaihdu kahden minuutin välein huutajasta toiseen. Rauha maassa siis. Outoa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän grohn kuva
Lauri Gröhn

Joo. Jos siihen voi keskittyä.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Onpa hauska termi Lähi-itäkeskus, sillä siellä liikkuu varmasti enemmän lähi-idän väkeä kuin muualla Helsingissä.
Hyvä, että siellä on rauhoittavaa musiikkia. Kyllä musiikilla on vaikutusta. Minulle rauhoittavaa musiikkia on muun muassa samba-musiikki. No, eihän se ehkä tuohon paikkaan kuitenkaan sopisi.

Eilen istuin kurdimiehen ajamassa taksissa. Ihailin tänne 15-vuotta sitten tulleen ihmisen suomenkielen taitoa. Hän oli opiskelija ja hankki ansioita taksia ajamalla. Hän toivoi voivansa perustaa jonain päivänä kirjanpitoyrityksen. Hänen vaimonsa oli vasta valmistunut lvi-insinööriksi Arkadasta. Vaimo on Ruotsista Suomeen muuttanut kurdi. Mies kehui maatamme ja mahdollisuuksia, joita maa on heille antanut. Hän vaikutti hyvin tyytyväiselle elämäänsä. Hän puhui myös kurdien vaikeata tilanteesta Irakissa ja muualla lähi-idässä. Tunnenhan tilannetta, sillä minulla on monta kurdiystävää. Kaikki fiksuja ja eteenpäin haluavia ja meneviä. Tarvitsemme heitä täällä.

Juha Hämäläinen

#2. En tiedä miten kurdit tähän taustamusiikkiin liittyvät. Mutta Lähi-Itäkeskus on nimensä väärti. Missään muualla Suomessa ei ole yhtä suurta maahanmuuttajien joukkoa yhdellä pienellä alueella päivittäin.

Mitä tulee maahanmuuttajien hyödyllisyyteen niin tässä on skaala suuri. Kurdit ovat aasialaisten kanssa tulijoiden eliittiä hyötymielessä.

Itselläni on ollut työssä yli 20 kansallisuutta alaisena ja vielä rutkasti lisää kolleegoina tai esimiehinä. Olen tottunut näkemään muuttajien erot työtavoissa ja kulttuureissa. Kurdit ovat enemmän länsimaisia kuin muut alueelta muuttaneet. Tämä on heidän kulttuurissaan. Tosin kurdeissakin mittavia eroja riippuen tulevatko he Turkista, Iranista, Syyriasta tai Irakista.

Uskonto on paljon vähemmän määräävä tekijä työnteossa ja vastuun ottamisessa itsestään kuin muu kulttuuritausta. Ikävintä on kaikissa maahanmuuttajissa, että heidän naisensa jäävät pääosin lapsentekokoneiksi kotiin.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll

Nykyaikana hiljaisuus on ylellisyyttä.¨

¨¨¨¨¨¨¨¨
Enää ei taida kuppiloissa olla jukeboxeja. Eikös niissä ollut yksi levy, joka kolikon avulla piti koneen hiljaisena kolmeminuuttisen.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Lämpimät kiitokseni Hämäläisen avauksen johdosta on hienoa lukea että en ole ongelmani kanssa yksin. Itse tietoisesti välttelen mahdollisuuksien mukaan paikkoja joissa soi rämisevä ns musiikki. Esimerkisi ravintolat joissa lounastan, ensimmäinen ja ohittamaton kriteeri on että siellä musiikki on hillittyä tai sitä ei ole laisinkaan, vain veitisen ja haarukiden kalina ja hillitty puheen sorina taustana. Toki klassista saisi mieluusti olla mutta ymmärän senkin että keskuudessamme on heitä joille klassinen musiikki ei avaudu.

Muutenkin epätasaisen vuoroin keveää höpötystä ja asiaa toistavan Radio PUHEeen olen joutunut myös hylkäämään kun sieltä nykyisin vähän väliä kuuluu musiikkia jonka koen kiusallisena meluna.
Tämän kaiken sanon toki hyvin ymmärtäen että enemmistön mielihalujen mukaan pitää mennä, mutta jotenkin helpottaa kun voi purkaa mieltään.

Juha Hämäläinen

#5. En ole lainkaan vakuuttunut, että niin moni pitää pop-musiikista, jota tungetaan joka paikkaan ja erityisesti taustamusiikiksi.

Ihmisille ei anneta vaihtoehtoja vaan heidät pakotetaan hyväksymään tuo meteli. Olen asunut pitkään keskellä Eurooppaa ja siellä on selvästi enemmän käytössä klassinen musiikki. Nuoretkin harrastavat sitä huomattavasti enemmän kuin luolamiesten Suomessa.

Kun lapset jo kotonaan tottuvat klassiseen musiikkiin niin sen kuuntelu sujuu hyvin ja tuottaa nautintoa ihan eri skaalassa kuin rummutus ja huuto.

Olen itse monenlaisen musiikin kuuntelija. Mutta eri musiikinlajeille on omat käyttönsä. Rock ja rääkyminen eivät kyllä sovi ihmiselämän jatkuvaksi taustameluksi, jollei halua olla koko ajan kiihottuneessa tai ärtyneessä tilassa.

Käyttäjän Kalle kuva
Kalle Pohjola

Avaajan/kommentoijien kanssa samaa mieltä. Harvoin löytyy esim ravintolaa ilman taustamusiikkia, karmeinta mitä tiedän, karaokebaarit/pubit.
Eestin puolella löytyy ruokapaikkoja vaikka kuinka; ei mitään musiikkia, hiljaisuutta. Näin sydänmaaseudulla asuvana, rakastan hiljaisuutta, ei musiikkia, ei liikenteen melua, nautin asiasta. Tyttäreni kutsuukin minua sosiaaliseksi erakoksi.

Juha Hämäläinen

#6. Voit lohduttaa tytärtäsi ja sanoa, ettei elämä ole 24/7 rockfestivaali.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Kotonamme kun yleensä soi klassinen musiikki niin koirammekin on siihen niin tykästynyt että loikoo rauhallisesti kuunnellen mutta ans olla jos korviinsa tulee kovaa ja hakkaavaa rokkia niin levottomana kiertelee pitkn huoneiston nurkkia ja sivuseiniä ympärilleen epäluuloisesti pälyillen.

Juha Hämäläinen

#9. Niin se eläin kokee rytinämusiikin ahdistavaksi. Minulla ei mitää erilaista soitantoa vastaan vaan tuo rynkytyksen pakkosyöttö joka paikassa raivostuttaa. Sitä ei pääse nykyään karkuun oikein missään.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa